In 2009 startte Jorrit Kreek met Gerald van Weel Urban Arrow, het allereerste elektrische bakfietsmerk. Ze wisten niet echt hoe ze een fiets moesten maken, maar toch lukte het om binnen een jaar een eerste prototype te bouwen. Vandaag, 10 jaar later, wordt de Urban Arrow in maarliefst 20 landen verkocht. Jorrit vertelt in dit interview hoe hij de verandering doormaakte van een associatieve ideeënman naar een doelgericht leider van een snelgroeiend bedrijf.
Vanaf het begin van zijn carrière was Jorrit zelfstandig ondernemer; hij had veel verschillende bedrijfjes, zoals een startpagina voor blogs (startlog.nl) en een digitaal platform voor video-klachten (klachten.tv). Ook importeerde hij met veel succes Kronan-fietsen vanuit Zweden naar Nederland, waardoor zijn liefde voor de fiets als product ontstond.
Toen hij samen met Gerald van Weel wat advieswerk deed bij de Fietsfabriek, bedachten ze dat er nog ruimte op de markt was voor een elektrische bakfiets. Een designer bij Guerilla Games maakte een aantal designs. Daarna kwamen ze op een fietsbeurs Wietze van Mansum tegen die er zijn afstudeerproject presenteerde: een gelikte oma-fiets voor Cannondale. Wietze kon vervolgens als freelancer aan de slag bij Urban Arrow.
Van de gebroeders Carlier (van het fietsenmerk Van Moof) leerde Jorrit ze dat een Eurobike Award in de wacht moesten slepen, omdat dat dat veel exposure zou opleveren. Dat lukte; binnen een jaar maakten ze een prototype én wonnen ze de award. Vanaf dat moment konden ze écht aan de slag.
Luister voor het hele interview naar onderstaande podcast of lees het samenvattende artikel op Adformatie.nl.
Creativity, Inc.
In het gesprek verwijs ik naar het boek Creativity, Inc. van Ed Catmull, de voormalige ‘president’ van Pixar. In zijn boek legt hij uitgebreid uit hoe je creativiteit op de werkvloer stimuleert. Eén van de misschien wel bekendste manieren is het atrium in het hoofdkantoor van Pixar; een plek waar mensen van alle verschillende specialistische afdelingen elkaar tegenkomen, als ze meetings e.d. hebben. Dit was ooit een idee van Steve Jobs, toen hij de baas van Pixar was. Hij wilde ‘serendipitous encounters’ stimuleren en daarmee het uitwisselen van ideeën.
Turn the ship around
Op mijn vraag hoe Jorrit ervoor zorgt dat creativiteit binnen de organisatie kan floreren antwoordt hij dat hij zijn ontwerpers deelgenoot laat zijn van het probleem en dat hij vervolgens hoopt dat zíj met de creatieve oplossingen komen. Dit idee is uitgewerkt in het book Turn The Ship Around van David Marquet. Hier een samenvatting van Marquets theorie.
Luister het hele interview in de Soundcloud-embed bovenaan de pagina of op het podcastplatform van jouw voorkeur. Er staat ook nog een samenvattend artikel in de Adformatie.