#4 - 16 mei 2019 - 68 min. - link link is gekopieerd

Harald Dunnink

Momkai - The Correspondent

Harald Dunnink is oprichter van designstudio Momkai en partner in het onafhankelijke nieuwsplatform De Correspondent – samen met Rob Wijnberg, Sebastian Kersten en Ernst-Jan Pfauth. Samen met Pfauth maakt hij ook Verwondering, een podcast over design (“waar je beter van gaat kijken”). Ik ken Harald al een tijdje uit het Amsterdamse reclamewereldje, maar zijn naam dook de laatste tijd wel erg vaak op in de verschillende sociale tijdlijnen en zelfs in paginagrote artikelen in de krant. De reden was dat Harald eind vorig jaar via een groot opgezette crowdfund campagne $2,6 miljoen ophaalde om De Correspondent internationaal te lanceren – als The Correspondent.

Foto: Michael Floor.

Ik begin het interview – inmiddels al enigszins traditiegetrouw – over zijn jeugd en stel hem de vraag of hij tóen al creatief bezig was. Hij vertelt dat hij bordspelletjes ontwierp, omdat hij er van hield zijn eigen regels te creëren. En hij leerde al op z’n 12de dat zijn ontwerpen waarde hadden toen zijn broer hem vroeg wat hij wilde hebben voor het tekenen van zijn naam op de deur van zijn kamer. Met Momkai was hij er ook al vroeg bij, hij begon met zijn design studio op z’n 19de.

Pas na 5, 6 jaar vindt hij het werk van Momkai goed genoeg om er mee naar buiten te treden. Maar ondanks zijn voorzichtigheid laat hij zich wel inspireren door de Amsterdamse branie van veel creatieve bureaus. Later trekt hij op met andere digitale designbureaus in het collectief Dutch Digital Design, waar hij ook over verteld.

Ik heb het met Harald ook over de designfilosofie die hij formuleerde nadat hij een audiotour voor het Stedelijk Museum maakte – dat idee was van reclamebureau Buutvrij en hier vind je de casefilm. De kern van Harald’s designfilosofie is het zinnetje ‘Cultivating the Calm’. Het Stedelijk inspireerde hem, omdat het – net als Momkai – een podium van rust creëert. Hier praat hij daar uitgebreider over – tijdens de lancering van zijn audiotour in het Stedelijk – en hier schrijft hij erover op Medium. De internationale campagne voor The Correspondent voelde wat minder rustig, het was een intensieve tijd voor Harald, waarin hij vaak in New York was en zich even “200%” moest geven voor het platform.

We hebben het ook even over Lowdi, een speaker die hij samen met een Frans bedrijf op de markt bracht. Net als in De Correspondent is de huisstijl daarvan gebaseerd op Harald’s handschrift.

Het interview eindigt met de stand van het Nederlandse ‘digital design’. Harald is trots op de vele goeie bureaus uit Amsterdam – en Nederland. Zoals productiebedrijf MediaMonks, dat inmiddels kantoren heeft over de hele wereld. Ook Momkai staat internationaal op de kaart, de studio krijgt CV’s van over de hele wereld op zijn deurmat. Maar hij neemt ook bewust een internationale mix van mensen aan, omdat het het werk van Momkai breder toegankelijk maakt.

Luister het hele interview in de Soundcloud-embed bovenaan de pagina of op het podcastplatform van jouw voorkeur. Er staat ook nog een samenvattend artikel in de Adformatie.