Foto: Michael Floor

Jelle Prins

Uber

Wil je het interview meteen beluisteren? Het staat onderaan deze pagina in de Soundcloud-embed (of op jouw favoriete podcastplatform).

Jelle Prins leidt de design-afdeling van Uber in Amsterdam. Jelle en ik kennen elkaar al sinds onze jeugd, want we waren buurjongens – ik was wat ouder en heb zelfs nog op hem en zijn broer Thijs gepast. De reden dat ik Jelle graag wilde interviewen is dat hij zo’n beetje de allereerste werknemer van Uber werd toen Garret Camp – bekend van onder andere van StumbleUpon – hem in 2009 benaderde om de Uber app te bouwen. Camp kwam Jelle op het spoor omdat hij een van de eerste apps had gebouwd voor de toen gloednieuwe App Store van Apple. Hij werd veel benaderd voor het bouwen van apps, maar pas bij Camp hapte hij toe. Ik was erg benieuwd hoe dat nou precies ging.

We beginnen het gesprek over Jelle’s jeugd, waarin hij de dot-com-hype slechts ten dele meemaakt. Hij bouwt wat websites en verdient er wat geld mee, maar als de iPhone uitkomt in 2007 denkt hij; nu wil ik erbij zijn. Jelle bedenkt een wekker die afgaat op basis van een zelf gekozen GPS-locatie; iNap – hij krijgt het idee in de bus naar Eindhoven als hij wat slaap wil inhalen, maar niet weet hoe laat hij aan zal komen.

Met iNap haalt Jelle het Amerikaanse magazine Wired – op dat moment het walhalla voor tech nerds. Als het artikel uitkomt is hij net geland in New York om een half jaar aan NYU te studeren. Het artikel wordt ook gelezen door Garret Camp die bezig is met een nieuwe startup; Uber Cabs. And the rest is history, zou je kunnen zeggen. Als je wil weten hoe het precíes ging, luister dan naar de podcast hieronder.

Ik heb het verder met Jelle nog over zijn eerste startup (hij bouwde óók de eerste app voor Booking.com en een digitale reader voor NRC, waarmee hij zijn bedrijfje in de kijker speelde van Adobe), over Uber natuurlijk, over ruwe diamanten (lees: design talent), zijn kwaliteiten als ondernemer en als laatste over zijn mogelijk volgende stap in zijn carrière. Het is, al zeg ik het zelf, een erg leuk interview geworden. Niet in de laatste plaats, overigens, omdat Jelle heerlijk kan vertellen over zijn avonturen.

Luister het volledige interview hieronder. Een samenvatting ervan verschijnt ook in Adformatie.