#7 - 05 september 2019 - 71 min. - link link is gekopieerd

Avinash Changa

WeMakeVR

Avinash Changa is de oprichter van WeMakeVR, een bedrijf – zoals de naam doet vermoeden – dat virtual reality maakt. Avinash had een nogal een roerige aanloop ernaartoe, ging op zijn 12de op kamers wonen, doorliep meerdere studies en talloze baantjes. Probeerde in NY een band te pluggen waarin hij ooit bassist was en werd daarna – op z’n 21ste – directeur van het Weekend of Terror. Ter promotie van dat festival moest er een reclamecampagne gemaakt worden en zo kwam hij in de reclame terecht. Vervolgens bedacht hij zich in 2012 hoe hij een stereoscopische-360 camera zou kunnen bouwen om VR-experiences mee te filmen. Op dat idee ontving hij een octrooi en daar bouwde hij zijn huidige bedrijf omheen.

Foto: Michael Floor.

In de podcast gaan we dieper in op hoe hij op z’n 20ste zijn geluk zocht in New York – en in eerste instantie terecht kwam in een kelder met ratten en kakkerlakken, in de Bronx. Na een jaar was Avinash weer terug in Amsterdam. Vooral omdat hij de quality of life er minder vond dan in Amsterdam. Hij komt er overigens nog wel regelmatig, omdat hij de energie van New York ook wel weer heel fijn vindt.

Avinash vertelt ook over zijn vroege jeugd. Over het feit dat hij al op z’n 12de op kamers ging, omdat z’n ouders in drugs dealden. Avinash koos echter een ander pad, was gedisciplineerd en leerde z’n eigen broek ophouden met allerlei baantjes en handeltjes. We hebben het over z’n lagere schooltijd, toen men dacht dat hij niet zo slim was, omdat hij een dromer was. En over hoe hij uiteindelijk 3 studies tegelijk deed, toen hij merkte dat hij goed in marketing was.

Verder hebben we het over de stop-motion filmpjes die hij maakte toen hij jong was en de text-adventures die hij op z’n Commodore 64 programmeerde. We hebben het ook over het moment dat de Oculus headset op z’n pad kwam, waar hij content voor ging maken. Omdat hij de experience echter ‘underwhelming’ vond, bedacht hij hoe het beter kon. Zo werd WeMakeVR geboren.

Een van de eerste groter klanten van WeMakeVR was Tommy Hilfiger. Hij maakte een catwalk show in VR, die je in de winkels, met een headset op, kon ervaren. Het bezorgde WeMakeVR veel PR – onder andere een artikel in de New York Times. Naast de commerciële klussen besefte Avinash zich al snel dat hij toch vooral ook de wereld beter wilde maken met VR. Hij ziet bijvoorbeeld uitgebreide mogelijkheden in de educatie en zorg. Waarvan hij er een aantal deelt in de podcast. Zoals chirurgen die VR kunnen gebruiken in hun educatie.

Verder hebben we het nog over over de hype cycle van Gartner, content die king blijft, hoe je hersenen omgaan met VR, The Void (location based entertainment van morgen), VR als Skype-killer, deviceless VR en nog vele andere interessante trends.

Luister het hele interview in de Soundcloud-embed bovenaan de pagina of op het podcastplatform van jouw voorkeur. Een samenvatting ervan verschijnt ook nog in Adformatie.