#20 - 22 april 2021 - 59 min. - link link is gekopieerd

Lieselot Elzinga

Modeontwerper

In 2018 studeerde Lieselot Elzinga af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam met de collectie ‘Baby’s Berzerk’. De collectie viel niet alleen op dankzij de modische uitvergrotingen, die typerend zijn voor Lieselots werk, maar ook omdat de collectie gepresenteerd werd met livemuziek eromheen. Daarna begon ze samen met Miro Hämäläinen haar eigen label, genaamd Elzinga. Zeer succesvol, want de kleding wordt al verkocht bij de Engelse luxe e-tailer Matches Fashion.

Foto: Wouter Boon

Muziek is er bij Lieselot met de paplepel ingegoten; haar vader is muzikant en al op haar 12de begon ze een punkbandje genaamd Fuz. Mede dankzij haar moeder, die schildert, heeft een aantal grote kunstenaars, zoals Karel Apple haar werk ook beïnvloed. Al deze invloeden zorgen ervoor dat Lieselot breder naar mode kijkt. In het interview hebben we het bijvoorbeeld over hoe punk heel erg over de expressie gaat en dat je dat dus ook naar mode kunt vertalen. We praten ook breder over kunst, over hoe eigenlijk alle kunst een vorm van communicatie is.

Haar ouders hebben haar ook beïnvloed doordat ze gewoon heel praktisch waren. Als ze een idee hadden, dan gingen ze dat gewoon doen, vertelt Lieselot. Zo werkt zij nu dus ook. Ze let niet zoveel op de details, maar op de grote lijnen. Al heeft ze daar inmiddels ook andere mensen voor, zoals iemand die de patronen maakt. Opvallend vond ik dat Lieselot zegt dat ze niet bang is de controle te verliezen. Bij mode-ontwerpers heb ik altijd het beeld dat ze heel erg precies en perfectionistisch zijn; zo niet Lieselot. Aan het eind breit ze het allemaal wel weer aan elkaar, zegt ze nonchalant.

We hebben het ook over haar studie aan de Kunstacademie in Gent, waar ze zich niet thuis voelde omdat ze werd klaargestoomd voor de traditionele wereld van de mode; commando’s uitvoeren van boven. Ze ging al snel naar de Rietveld, want daar was het veel vrijer. Ook conceptueler trouwens. Aan de Rietveld ontmoette ze ook Miro. Ze ontdekten langzaam maar zeker dat ze dezelfde kijk op mode hadden, maar tegelijk qua kwaliteiten heel erg complementair waren. Miro kan een idee beter tot het einde doorzetten, terwijl Lieselot veel ongeduldiger is, zo legt Lieselot uit. Miro komt er ook even bijzitten en vertelt dat wanneer Lieselot de focus begint te verliezen, hij een project steeds verder overneemt. We hebben het ook over hun gezamenlijke ambities. Hun boeltje oppakken en gezamenlijk naar Berlijn of London, dat zien ze wel voor zich.

Een jurk uit de collectie die Lieselot Elzinga presenteerde bij haar afstuderen aan de Rietveld in café Maloe Melo in Amsterdam. De collectie was alleen nog niet draagbaar, vertelt ze in het interview. Foto: Team Peter Stigter.

We hebben het natuurlijk over veel meer. Over de stijl van Lieselot (extravagant, met simpel silhouet, supervrouwelijk, etc.), over de agent van Elzinga, Parrot Agency, over hoe de mode-industrie in elkaar zit (snel en veeleisend), over muziek maken naast haar werk, time-management, en nog veel meer.

Luister het hele interview in de Soundcloud-embed bovenaan de pagina of op het podcastplatform van jouw voorkeur. Er staat ook nog een samenvattend artikel in de Adformatie.