#22 - 23 september 2021 - 69 min. - link link is gekopieerd

Borre Akkersdijk

Byborre

Textielontwerper Borre Akkersdijk werd geboren in Wamel, nabij Tiel en groeide op in Nijmegen. Het was aan de Design Academy in Eindhoven dat hij ontdekte dat hij vooral affiniteit had met textiel. Na 3 jaar in Parijs bij Studio Edelkoort te hebben gewerkt, begon hij voor zichzelf. In 2015 richtte hij samen met Arnoud Haverlag Byborre op, om zich toe te leggen op het breien van stoffen met bijzondere texturen én met innovatie en duurzaamheid als rode draad. Dat was slechts 6 jaar geleden, nu telt Byborre 42 werknemers en groeit het hard. Het bedrijf werkt samen met grote internationale merken, zoals automerk BMW, sportmerk Rapha en interieurmerk Natuzzi. Ook heeft Byborre een eigen collectie die in exclusieve winkels ligt over de hele wereld.

Traditiegetrouw begon ik met vragen over Borre’s jeugd. En dan met name hoe hij in zijn jonge jaren creatief bezig was. Een cruciaal project was het ontwerpen van een jongensschoentje. Zijn tante had hem gevraagd dat te doen, omdat ze dacht dat hij daar wel gevoel voor had. Hij nam het zeer serieus en stak er veel tijd in. Het werd geproduceerd en toen dacht hij; misschien moet ik wel naar een design school. In zijn jeugd werkte hij ook in een kledingwinkel, waar hij een fascinatie voor mooie kledingmerken ontdekte.

Op de Design Academy Eindhoven leerde hij dat textiel zijn ding was en dat hij vooral geïnteresseerd was in textiel op en om het lichaam. Borre nam tijdens zijn studie ook een tussenjaar en had flink gespaard om naar het New York Fashion Institute te kunnen gaan. Daar werd duidelijk dat hij echt iets met mode wilde gaan doen. Daarna liep hij stage in Parijs. Borre vertelt uitgebreid hoe hij daar terecht kwam. Hij ging eigenlijk voor een stage bij Balenciaga, maar het werd een stage bij Studio Edelkoort, een trendforecasting bureau. Hij vertelt op jaloersmakende wijze hoe hij er veel mensen leerde kennen en de hele wereld overvloog.

Borre’s afstudeerproject blijkt een groot succes. Hij laat een breimachine op een speciale manier stof maken, zodat de kledingonderdelen er direct uitgeknipt kunnen worden. Issey Miyake is zo onder de indruk dat hij hem vraagt het bij hem te komen perfectioneren. Borre kiest er echter voor om de techniek rustig in Amsterdam zélf verder te ontwikkelen. Dat doet hij door de software van breimachines te hacken. Al snel werkt hij samen met de grootste merken – waarvan hij sommigen al kent uit zijn tijd bij Studio Edelkoort.

We hebben het ook uitgebreid over duurzaamheid en innovatie. Over hoe de industrie ontzettend veel waste produceert, over grote merken als Zara en H&M, over het omdraaien van de productieketen, over het concept ’textile as a service’ (TaaS, een afgeleide van SaaS), hoe Borre samenwerkt met zijn founding partner Arnoud Haverlag, over hoe hij de cultuur bewaakt binnen de organisatie, zijn belangrijkste innovatie-les en nog vele andere onderwerpen.

Luister het hele interview in de Soundcloud-embed bovenaan de pagina of op het podcastplatform van jouw voorkeur. Er staat ook nog een samenvattend artikel in de Adformatie.