#23 - 21 oktober 2021 - 77 min. - link link is gekopieerd

Maarten Baas

Designer/ Kunstenaar

Maarten Baas studeerde aan de Design Academy in Eindhoven, waar hij met zijn afstudeerproject SMOKE (een serie verbande meubels) in 2002 zijn carrière lanceerde. Toen hij daarna voor galerie Moss in New York een aantal designklassiekers, zoals de Zigzag-stoel van Rietveld, in de hens stak, kwam hij terecht in musea over de hele wereld. Baas is ook bekend van zijn werk CLAY – kinderlijk gekleide meubels – en REAL TIME – een gefilmde performance afgebeeld in een klok van iemand die 12 uur lang de wijzers van de klok handmatig verplaatst. Zijn werken gaan over het spanningsveld tussen perfectie en vergankelijkheid en bevinden zich vaak tussen kunst en design in. In een grote loods in Den Bosch werkt hij samen met 12 collega’s. Daar kom ik langs, einde dag, zodat er niet meer al te veel lawaai wordt gemaakt.

We beginnen het gesprek over zijn werk I think therefore I was, dat hij uit moet zetten voor de podcast omdat het te veel lawaai maakt. Het werk maakte hij voor de designbeurs in Milaan en betreft een groot aantal monitoren waarop snippets van YouTube te zien zijn waarin mensen zeggen ‘I think’. Het werk gaat over de kakofonie aan meningen in de wereld. Maarten stelt het enerzijds ter discussie, maar is zich er tegelijkertijd bewust van dat hij óók deelneemt eraan. Het is het soort dubbelzinnigheid dat zijn werken kenmerkt.
Een paar SMOKE-designklassiekers van Maarten Baas. Samen met Murray Moss transformeerde hij zijn afstudeerproject in deze werken voor Moss’ galerie in New York.

Daarna hebben we het over zijn jeugd, hoe hij op veel verschillende manieren creatief was. En nergens per se in uitblonk, maar het wel toen al fijn vond om zich te uiten in verschillende disciplines. Zoals hij nu nog dol is op life performances waarin verschillende dingen samen komen. Een andere link die hij tussen het heden en zijn jeugd kan leggen is die van het ter discussie stellen van regels. Dat deed hij al vanaf de lagere school. Ook toen al probeerde hij de regels te omzeilen, maar er tegelijkertijd aan te voldoen.

CLAY stoel van Maarten Baas uit 2007. In het interview zegt Maarten over het idee dat het een soort anti-academische statement was: “Ik ga gewoon lekker kleien.”

Het spelen met de regels is een terugkerend thema in zijn leven en werk, want ook aan Design Academy Eindhoven had hij er moeite mee dat studenten te veel met regels te maken krijgen. We hebben het verder over het snijvlak van autonome kunst en design. Dat bijvoorbeeld REAL TIME er een beetje tussenin zit. Als ik hem vraag of hij zich daar ook het lekkerst voelt, dan zegt hij dat hij zich het lekkerst voelt bij ‘hoe nieuwer het is’.

We hebben het natuurlijk ook over hoe SMOKE hem op de kaart zet. Hoe hij gevraagd wordt door Murray Moss om twintig werken tentoon te stellen in zijn New Yorkse galerie nét nadat Maarten is afgestudeerd. We hebben het ook over de omschakeling naar het runnen van een bedrijf. We hebben het over het belang van durven te falen, over hoe belangrijk het is om je werk met volle overtuiging te verkopen, over zijn samenwerking met commerciële merken, over zijn rol als baas (met kleine b) binnen zijn bedrijf en nog vele andere onderwerpen.

Luister het hele interview in de Soundcloud-embed bovenaan de pagina of op het podcastplatform van jouw voorkeur. Er staat ook een samenvattend artikel in de Adformatie.