#24 - 25 november 2021 - 76 min. - link link is gekopieerd

Remy Harrewijn

Chateau Amsterdam

Remy Harrwijn is co-founder van Chateau Amsterdam, de eerste Nederlandse urban winery. Het chateau, gelegen in een oude loods in Amsterdam Noord, koopt druiven in vanuit meerdere Europese landen, mengt ze op verrassende wijze en maakt er wijn van. Remy richtte in 2017 het bedrijf op samen zijn vader Jos en nam een jaar later afscheid van zijn communicatiebureau Festina. Dat hij samen met zijn vader in zee ging was niet zo vreemd, want Remy kreeg de wijn met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten; zijn vader had een wijnwinkel in Limburg. Het gaat goed met Chateau. Elk jaar verdubbelt het aantal gebottelde flessen – dit jaar 120.000. Dankzij slimme marketing en verfrissende etiketten, liggen de flessen al in aardig wat winkels in Nederland. Ik ken Remy uit de reclamewereld, dus toen ik erachter kwam dat hij iets nieuws aan het doen was op steenworp afstand van mijn huis, was het interview redelijk makkelijk geregeld.

Voorafgaand aan het interview proeven we wat wijn uit de houten vaten die in de artificiële wijnkelder liggen in een grote loods – naast restaurant Stork – in Amsterdam Noord. Dat smaakt zo goed, dat ik de helft vergeet uit te spugen. Remy begint zijn verhaal over de verschillende manieren waarop hij creatief was in zijn jeugd; DJ-en, dreadlocks zetten (‘hij had ze zelf ook’) en in een bandje spelen, genaamd Festina Lente – wat betekent: haast je langzaam. Het bandje was wat kneuterig, dus daar stopte hij ook weer mee. Hoe charmant hij die kneuterigheid in het begin van een nieuw project ook vindt, hij wil dingen doen die uiteindelijk succesvol worden. Remy begint al vrij snel een communicatiebureau, dat later Festina wordt gedoopt – de ‘Lente’ valt er vanaf.

Het bureau wordt nooit écht succesvol, dus als zijn vader Jos hem op een gegeven moment vraagt om wijn te gaan maken staat hij daar wel voor open. In een iets eerder stadium is hij net toevallig een oude loods gaan huren voor zijn bureau, dus de ruimte heeft hij alvast. Jos gaat op stel en sprong leren wijnmaken in Italië en als hij terugkomt, beginnen ze. Remy vertelt uitgebreid over hoe hij op het idee kwam voor zijn urban winery, over de eerste wat moeizame jaren en de volwassenwording van het bedrijf. Ook vertelt hij over de samenwerking met zijn van Jos. Over de Franse wijntraditie, Europese wetten (die je verbieden de morrelen aan de Franse tradities), natuurwijn, over Ilja Gort (de Nederlandse wijnmaker die in de buurt van Bordeaux ‘La Tulipe’ maakt), over de marketing van Chateau en over nog veel meer.

Luister het hele interview in de Soundcloud-embed bovenaan de pagina of op het podcastplatform van jouw voorkeur. Er staat ook een samenvattend artikel in de Adformatie.