#26 - 24 februari 2022 - 70 min. - link link is gekopieerd

Billy Pols

Regisseur

Billy Pols – ‘South African born and Amsterdam based’ – is regisseur, vooral van reclamecommercials. Hij schiet zijn films over de hele wereld voor grote merken als Adidas, PlayStation, Perroni, T-Mobile en IKEA. In 1993 kwam hij naar Nederland en werd gesponsord skateboarder. Toen hij op een gegeven moment skateboardfilmpjes begon te maken en een compilatie-DVD bij de VPRO terecht kwam, werden de gefilmde ’tricks’ een serie op TV. Het contact met de publieke omroep resulteerde in de prachtige bioscoopdocumentaire ZOMBIE in 2014, over pro-skateboarder Tim Zom. Als art director bij een reclamebureau maakte Billy op een gegeven moment ook commercials. En inmiddels verdient hij daar grotendeels zijn geld mee – al is geld verdienen nooit echt een drijfveer voor hem.

We beginnen het gesprek over de roots van Billy, die liggen in Zuid Afrika. Hij woonde er op een boerderij. Er was niet veel te doen, hij moest er ‘van niets iets maken’. Het doet hem realiseren dat je in Nederland alles zo dichtbij hebt en je zoveel meer aangereikt krijgt. Gelukkig ontdekte hij in Zuid Afrika het skateboarden, het bracht hem in de grote stad, waar hij hele dagen met andere skateboarders doorbracht. Toen hij op z’n 16de naar Nederland verhuisde, was het skateboarden wederom een manier om vrienden in de stad te maken.

Billy Pols begint zijn regie-carrière door alle tricks van de skateboarders om hem heen te filmen.

Een carrière in het skateboarden bleek toch niet helemaal voor hem weggelegd, omdat hij merkte dat wedstrijden winnen toch vooral een trucje was. Hij wilde winnen omdat hij de beste was, niet omdat hij doorhad hoe je met de wat meer spectaculaire sprongen kon winnen. Hij begon met een studie aan de HKU. En om niet al zijn skateboard-kennis verloren te laten gaan, ging hij andere skateboarders filmen die een bepaalde trucje uitlegde. Hij maakte er een DVD van, die in skateboard-winkels afgespeeld kon worden. De VPRO maakte er vervolgens een serie van. Zo kwam op een gegeven moment BNN op zijn pad, die hem carte blanche gaf voor een documentaire. Eigenlijk wilde ze een docu over De Jeugd van Tegenwoordig, maar Billy stelde voor om hem over skateboarder Tim Zom te doen. Een lastig project, zo blijkt uit het interview.

In 2014 komt Billy’s documentaire ZOMBIE uit – die hij in opdracht van BNN maakt – over pro-skateboarder Tim Zom.

Ik vraag hem hoe documentair filmen verschilt van een reclamecommercial, in de laatste vorm is alles immers tot in de puntjes verzorgd. Maar hij vertelt dat het verschil minder groot is dan je denkt, omdat zijn uitgangspunt altijd best rauw is. Maar hij weet goed hoe hij rauw er bijzonder uit kan laten zien. Dat werkt bij hem zowel in documentaires als in commercials. Billy vertelt ook hoe hij zijn eerste reclame-productie in het buitenland deed, via een borrel waarbij hij aan een producer uit Litouwen zijn visitekaartje gaf. Het buitenland was meteen een goede leerschool, want hij kreeg er veel meer verantwoordelijkheden dan in Nederland.

Op de set van een van Billy’s laatste commercials voor T-Mobile (met mondkapje op).

De serendipity van het visitekaartje dat hem een productie in het buitenland bezorgde, wil Billy geen geluk noemen, zo legt hij vervolgens uit. Want ‘luck is when preparation meets opportunity’. Zo krijgen we het over een goede voorbereiding. Over zijn database met oneindig veel commercials, die hij consciëntieus ordent op zaken als camerastandpunt e.d. En hoe hij op basis van die database menig pitch heeft gewonnen, want het zat allemaal in zijn hoofd en hij kon, als een nieuw project aan hem werd uitgelegd, direct 3 referentiefilms ‘on the spot’ noemen.

Verder hebben we het over zijn stijl van filmen (vaak met rauwe elementen), hoe het is om voor grote merken te werken, over het schrijven van een treatment (waarin je uitlegt hoe je een project wil visualiseren), hoe je bepaalt of je een klus wel of niet wil doen, het bewaken van je visie op de set en nog vele andere zaken. Luister het gehele interview bovenaan deze pagina, op jouw favoriete podcastplatform óf lees het samenvattende artikel in Adformatie.