#28 - 25 mei 2022 - 70 min. - link link is gekopieerd

Tessa Steenkamp

Bits of Space

Tessa Steenkamp is urban interaction designer, wat een kruising is tussen stedenbouwkundige en interaction designer. Ze haalde haar bachelor Industrial Design aan de TU Eindhoven en in 2014 haar master aan de Architectural Association in Londen. Tessa is dus geschoold als architect, maar kijkt vooral hoe gebouwen en apps samen kunnen interacteren met mensen. Na onder andere een tijdje te hebben gewerkt bij UNSense, richtte Tessa onlangs haar eigen bureau op; Bits of Space.

Tessa Steenkamp - Creative Achievers

Ons gesprek vindt plaats in een broedplaats in de Bloemenbuurt in Amsterdam Noord, een oud schoolgebouw waar allemaal kunstenaars en kleine bedrijfjes gevestigd zijn. We beginnen het gesprek over Tessa’s creatieve jeugd, waarin ze altijd op avontuur was; overal opklom en hutten bouwde. Ze was vooral heel erg onderzoekend, wat ze deels van haar ouders meekreeg, die allebei journalist zijn.

Op middelbare school wat ze een echte Bèta, maar eentje die ook culturele en creatieve vakken ernaast deed. Industrial Design in Eindhoven kwam op haar pad, door de open dagen van de universiteiten. Ze was al geïnteresseerd in subculturen – waar ze onder andere achterkwam tijdens een fotografie-project in Ghana –  en toen ze later stage liep bij Daan Roosegaarde, raakte ze ook gefascineerd door de interactie tussen de openbare ruimte met mensen. Ze ging daarna naar de Architectural Association, omdat ze vond dat ze de architectuur moest begrijpen om de interactie te kunnen integreren in de straat. Zo ontstond haar kruising tussen interaction design en architectuur.

We hebben het over haar opleiding aan de Architectural Association, welke zeer inspirerend was omdat er zoveel nationaliteiten bij elkaar kwamen en over haar bijzondere specialisatie – ze studeerde af op een algoritme. Verder krijgen we het bijna per ongeluk over Google, waarvan de gratis diensten seamless werken volgens Tessa, maar met totaal ondoorzichtige processen aan de achterkant. Dat gebrek aan transparantie is precies wat haar zo aanspreekt aan een recent project, rond de parkeer-scan auto. Twaalf camera’s heeft deze op z’n dak die, zo bleek, niet alleen worden ingezet voor het uitschrijven van parkeerboetes. Tessa is van mening dat dit soort tools van de overheid – en van private partijen – democratischer moeten worden, zodat je er als burger of consument invloed op uit kunt oefenen.

We hebben tenslotte over diensten en gebouwen waarbij het fysieke deel en de app niet goed op elkaar aansluiten. Elektrische stepjes bijvoorbeeld, met een super goed werkende app, maar die zich in de fysieke ruimte hinderlijk ophopen. En nieuwbouw waarbij het airconditioning systeem niet aansluit op de wensen van de gebruiker. Verder hebben we het over werken met de overheid en met de verschillende klantgroepen waarmee Tessa samenwerkt, die allemaal hun eigen jargon en manier van werken hebben. En we hebben het over vele andere zaken.

Luister het gehele interview bovenaan deze pagina, op jouw favoriete podcastplatform óf lees het samenvattende artikel in Adformatie.