#31 - 10 november 2022 - 71 min. - link link is gekopieerd

Ties Carlier

VanMoof

Ties Carlier richtte in 2008, samen met zijn broer Taco, het fietsmerk VanMoof op. De eerste jaren was het sappelen, maar toen in 2014 de elektrische VanMoof werd geïntroduceerd, keerde het tij definitief. In 2021 haalde het merk ook nog eens 100 miljoen op waardoor het sneller internationaal kon groeien. Ties woont samen met zijn gezin in Taipei – in fietsproductie-walhalla Taiwan – en Taco in Amsterdam. Tijdens het interview, in het VanMoof kantoor in het Hamerkwartier in Amsterdam, was Ties even in Nederland.

Het interview begint natuurlijk over Ties’ creatieve jeugd. Een hippie-achtige jeugd vertelt hij, waarbij het gezin het niet altijd breed had en maandenlange vakanties doorbracht in Marokko. Ook komt Ties uit een creatieve familie; zijn vader richtte bijvoorbeeld de voorloper van Lowlands op.

Tijdens zijn schooljaren zat dyslexie Ties in de weg. Het positieve aan het moeilijk kunnen lezen, zo legt hij uit, is dat hij ook graag wilde bewijzen dat hij niet dom was. Niet alleen op het creatieve vlak – hij bouwde een skelter van een ouwe Renault 5 – maar ook op sportgebied; hij werd op zijn 18de kampioen motortrial. Zijn dyslexie zorgde er ook voor dat hij LTS Autotechniek ging doen. Weliswaar was dat een lagere opleiding dan hij op basis van zijn beta-skills aan zou kunnen, maar toch ervaarde hij het als een brede, goede studie; “Bijna een soort tech-startup opleiding zou je achteraf kunnen zeggen.”

Na zijn studie gaat Ties eerst op een motor door Australië en daarna windmolens bouwen. In 2001 besluit hij samen met zijn broer Taco – die dan nog in Delft studeert – samen te gaan ondernemen. Eerst richten ze Dutchband op, waarmee ze een toegangs-bandjes-machine bouwen en een cashless betaalsysteem voor Lowlands – en later voor veel meer festivals. Door een vouwfietsje dat Taco koopt, de Strida, komen de broers op het pad van de fiets. Na eerst wat gesleutel aan de Strida – waarvan ze een container vol importeren – richten ze VanMoof op om de stadsfiets opnieuw uit te vinden. Maar met veel ambitie en werklust lukt het ze. Althans, met hun huidige ambitie – ’to get the next billion on bikes’ – bestaan er nog genoeg uitdagingen.

Over hoe moeilijk het is om buiten de traditionele fietsmarkt om te opereren, vertelt Ties ook uitgebreid. Onderdelen leveranciers, bijvoorbeeld, hebben aandelen in de assemblagefabrieken en bepalen daardoor mede wat een nieuwe fietsenbouwer kan assembleren. Het interview gaat verder over de snelle groei, over hoe ’trouble shooten’ parallel loopt aan echt innoveren, over de prijsstrategie van VanMoof, over de integratie van alle onderdelen, over hoe innovatie eruit ziet als de VanMoof min of meer af is, de naïviteit die de broers aan het begin van de rit hadden en over vele andere zaken.

Luister het volledige interview bovenaan deze pagina of op jouw favoriete podcastplatform. Het interview verschijnt ook als samenvatting in de Adformatie.